
	
	

Q: Are VoIP providers subject to the ARHCF? 

A:As you are no doubt aware, matters regarding VOIP and VOIP providers have been subject 
to much litigation in various Courts and before several Commissions.  The cases have frequently 
focused on one or more specific issues and it is difficult to generalize or summarize the effects of 
those cases.  However, we rely on our plain reading of the Arkansas Rules and Statute to provide 
a determination.  There are no definitions in Act 385 of 2007 which apply to this analysis.  The 
definitions section of the Commission’s Rules includes the two following definitions: 

“Telecommunications	Provider	–	Any	person,	firm,	partnership,	corporation,	association,	or	other	entity	
that	offers	telecommunications	services	to	the	public	for	compensation.”	

“Telecommunications	Services	-		The	offering	to	the	public	for	compensation	the	transmission	of	voice,	
data,	or	other	electronic	information	at	any	frequency	over	any	part	of	the	electromagnetic	spectrum,	
notwithstanding	any	other	use	of	the	associated	facilities.		Such	term	does	not	include	radio	and	
television	broadcast	or	distribution	services	or	the	provision	of	publishing	of	yellow	pages,	regardless	of	
the	entity	providing	such	services,	or	services	to	the	extent	that	such	services	are	used	in	conjunction	
with	the	operation	of	an	electric	utility	system	owned	by	a	government	entity.	

Rule 1.01 Jurisdiction, indicates that pursuant to Act 77 of 1997 and Act 385 of 2007, the 
Commission has the authority and responsibility to assess a universal service fee upon all 
providers of telecommunications services, as defined by the rules of the Commission to support 
State universal service objectives, within the state of Arkansas.  Rule 1.02 Application of Rules, 
specifies that the Rules apply to ‘telecommunications providers’ who offer ‘telecommunications 
services’ within the State.  Rule 1.03 Relief from Rules, offers that whenever compliance with 
the requirements of the Rules results in an unreasonable hardship or excessive expense, parties 
subject to the Rules can apply to the Commission for relief. 

Every telecommunications provider that operates or provides retail telecommunications services 
within Arkansas is required to contribute, on a nondiscriminatory basis, into the AR HCF (Rule 
4.01). 

Based on the preceding overview of Act 385 of 2007 and current Arkansas Public Service 
Commission Rules, we find that there are no discretionary or optional provisions regarding an 
obligation to contribute to the Arkansas High Cost Fund attributable to the retail provision of 
telecommunications services by telecommunications providers, absent the grant of temporary or 
permanent relief from the Rules by the Commission.  We conclude that VOIP is a 
telecommunications service subject to the contribution requirement of the Arkansas High 
Cost Fund.  

	
	


